Structurele staalbescherming

Hoewel staal niet bijdraagt aan brandvoortplanting, kan het wel zijn draagkracht verliezen. Dit kan de structurele stabiliteit van een gebouw in gevaar brengen. De temperatuur waarbij dit gebeurt heet de ‘kritieke staaltemperatuur’. Gebouwen die rusten op een stalen constructie zonder brandwerende behandeling, zullen bij een brand snel instorten.

Het brandveilig maken van stalen
constructies kan op 3 manieren:

  1. Brandwerende mortel (cementitief)
  2. Brandwerende plaat (Brandwerende Plaatmateriaal)
  3. Brandwerende coating (Intumescerende coatings)

Toepassingen hiervan zorgen ervoor dat staal zijn draagkracht gedurende een bepaalde tijd behoudt. Afhankelijk van de profielfactor van het te behandelen staal en de kritieke staaltemperatuur kan met bijvoorbeeld een coating een brandwerendheid tot wel 3 uur worden bereikt.

Cementitief brandspuiten

Cementitief brandspuiten biedt op een snelle en efficiënte manier maximaal 240 minuten brandbeveiliging aan structureel staalwerk. Het wordt gebruikt in de commerciële en petrochemische sectoren en in tunnels. Het is goed bestand tegen impact en slijtage, maar flexibel genoeg om ontwerpveranderingen door te voeren zonder hoge kosten of projectuitloop.

De mortel kan worden aangebracht in omgevingen met beperkte blootstellingen aan de elementen tijdens de bouwfase van het project. Het kan eveneens worden toegepast op stalen en betonnen frames, metalen vloeren of dakbedekking en retourluchtplenums.

Brandwerende Plaatmateriaal

Bij brandwerende plaatmateriaal wordt het staal omhuld met platen. Dit systeem is duurzaam, waterbestendig en kan bijdragen aan een betere akoestiek. De wat zwaardere platen kunnen zonder voorbehandeling esthetisch afgewerkt worden (bijvoorbeeld met verf of gips).

Het toepassen van brandwerende plaatmateriaal biedt op een kostenefficiënte manier maximaal 240 minuten brandbeveiliging aan structureel staalwerk.

Intumescerende coatings

Met intumescerende coatings kan maximaal 120 minuten brandbescherming geboden worden aan structureel staalwerk. Bij normale temperaturen ziet eruit als verf (het is tegenwoordig zelfs verkrijgbaar in glansafwerking). Neemt de temperatuur sterk toe door brand, dan zet de coating door een chemische reactie tot wel 50 keer uit. De schuimachtige coating isoleert het staalwerk van de hoge temperaturen.